De Jonge Onderzoekers Groningen start nieuwe locatie in Appingedam

Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar uit Appingedam, Delfzijl, Loppersum en omgeving, die graag met techniek bezig zijn en het leuk vinden om zelf iets te maken of te bouwen, kunnen binnenkort, in hun eigen buurt, terecht bij De Jonge Onderzoekers Groningen (DJOG). Want vanaf 16 mei 2019 start DJOG een nieuwe locatie in Appingedam, in een technieklokaal van het Noorderpoortcollege. De nieuwe locatie wordt opgezet met financiële steun van Economic Board Groningen.

Van robotica en programmeren tot hout en techniek
Na de meivakantie begint het programma met een cursus robotica en programmeren op maandagavond. Een robot bouwen en programmeren zodat hij kan lopen, een spannende computergame maken of een website bouwen zijn voorbeelden van uitdagingen die de robot- en programmeerexperts van DJOG met de kinderen en jongeren aangaan. Op donderdagmiddag staat er een cursus techniek (hout en (elektro)techniek) op het programma. Hier draait het onder andere om het onder de knie krijgen van houtbewerkingstechnieken, solderen en het maken van een mooi werkstuk.

Informatie over de inhoud en de duur van de cursussen, de tijden en de kosten, is vanaf dinsdag 16 april te vinden op de website van DJOG, www.djog.nl/eemsdelta/. Aanmelden voor een cursus kan via de website of rechtstreeks via eemsdelta@dejongeonderzoekers.nl.

Ontdekken en zelf doen
DJOG heeft al vijftig jaar ervaring met het aanbieden en begeleiden van wetenschap- en techniekactiviteiten voor kinderen en jongeren waarbij zelf ontdekken en zelf doen het uitgangspunt is. Deelnemers gaan aan de slag vanuit hun eigen creativiteit en nieuwsgierigheid. Soms alleen, maar vooral ook samen met anderen proberen ze dingen uit. Zo komen ze steeds een stapje verder in het maakproces. Zelf maken, zelf bouwen, zelf programmeren; het maakt kinderen enthousiast en brengt ze in beweging. Spelenderwijs doen ze kennis op en ontwikkelen ze vaardigheden die van pas komen wanneer ze later op eigen benen staan.

Economic Board Groningen en onderwijs
DJOG wil kinderen en jongeren enthousiast maken voor wetenschap en techniek door hen te laten zien hoe leuk en uitdagend het is om zelf iets te maken en door hen te helpen hun talent voor wetenschap en techniek te ontdekken en verder te ontwikkelen. Een doel dat goed aansluit bij de doelstelling van Economic Board Groningen (EBG). EBG is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied te stimuleren. Investeren in kinderen en jongeren is daarbij belangrijk. EBG wil kinderen op jonge leeftijd al in aanraking brengen met 21st century skills en de mogelijkheden in deze regio, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op een mooie baan in hun eigen omgeving.

EBG wil met het programma Onderwijs leerlingen in Noord- en Midden-Groningen een voorsprong geven op de rest van Nederland en hen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor ondernemerschap, techniek en ICT. Vanuit deze ambitie financiert Economic Board Groningen het opzetten van de nieuwe locatie van De Jonge Onderzoekers in Appingedam. Het aanbod van naschoolse activiteiten op deze locatie is een mooie aanvulling op het onderwijsaanbod van EBG dat tijdens schooltijd plaatsvindt.

DJOG werkt vanuit de nieuwe locatie in Appingedam nauw samen met partners in de regio, waaronder Economic Board Groningen, Kansrijke Groningers, de basisscholen, Eemsdeltacollege, Noorderpoortcollege en het plaatselijk bedrijfsleven.