Ook interessant!

Ook interessant!

Lesideën, achtergrondinformatie, tips en inspiratie voor wetenschap en technologie in de klas vindt u op deze websites.

Direct aan de slag met W&T in de klas

Proefjes.nl (PO)

Via proefjes.nl maken kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. De proefjes zijn stap-voor-stap beschreven en maken gebruik van eenvoudige materialen. Bij ieder proefje zijn kant-en-klare werkbladen om uit te printen.

Proefjes die boem doen | Slimme handen (PO/VO)

Website vol met lessen over wetenschap en techniek voor het PO en VO. Slimme handen helpt om wetenschap en techniek een plaats te geven binnen het onderwijsprogramma.

Stichting C3 - Expedition Chemistry (PO)

Ontdek hoe spannend chemie is! Proefjes, weetjes en informatie voor spreekbeurten.

Stichting C3 - Onderwijsmiddelen (PO/VO)

Stichting C3 promoot chemie onder jongeren. Op deze site vinden leerkrachten en docenten lesmatieriaal, uitleg en inspiratie voor chemie op school.

Encyclopedoe (PO)

Gemakkelijk, leuke proefjes voor kinderen? De Encyclopedoe is er om makkelijk leuke proefjes voor kinderen te vinden.

Science for kids (PO)

Engelse website vol met experimenten en weetjes over wetenschap en techniek voor kinderen van over de hele wereld. Leerkrachten vinden er leuke en makkelijk uitvoerbare proefjes om te gebruiken tijdens de les.

Kinderkennisbank (PO)

Website voor leerlingen en leerkrachten met materialen en projecten, nu nog rondom het onderwerp filosofie. In de toekomst worden er ook andere onderwerpen toegevoegd.

Science space (VO)

Artikelen, opgaven en proefjes voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

EnergieGenie (PO/VO)

Op deze website vinden leerlingen alles over energie, handig voor leerlingen die over dit onderwerp een werkstuk willen maken of een spreekbeurt willen houden. Ook leerkrachten kunnen gebruik maken van de site.

Excursies

Science-centrum De Magneet (PO)

De Magneet is een science centrum met levensgrote doe-stations voor leerlingen uit groep 7 en 8. De leerlingen gaan volgens de principes van TalentenKracht en het onderzoekend leren aan de slag met het thema energie.

De Jonge Onderzoekers (PO/VO)

De Jonge Onderzoekers stimuleren wetenschap- en techniektalenten bij kinderen en jongeren. De Jonge Onderzoekers Groningen is er voor iedereen van 8 t/m 18 jaar. ‘Kijk, doe en ontdek’ is het motto van deze organisatie.

Universiteitsmuseum Groningen (PO/VO)

Museum van mens, natuur en wetenschap. Het museum heeft een veelzijdige collectie waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar overlopen. Het museum biedt interessante educatieve projecten aan voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs.

Science LinX (VO)

Proef de wetenschap in het science centre van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen…

Speelmuseum Bricks Art

Een uniek speelmuseum voor jong en oud waar je eindeloos kunt bouwen met noppenbouwstenen.

De Knutselkeet

De Knutselkeet is een mobiele werkplaats vol moderne gereedschappen, bedoeld om in te zetten tijdens cultuureducatie- of techniekprojecten.

Gastlessen en workshops

Wetenschapsknooppunt (PO)

Het Wetenschapsknooppunt biedt basisscholen mogelijkheden om hun leerlingen en leerkrachten op inspirerende wijze kennis te laten maken met wetenschap. Er zijn arrangementen van science center De Magneet, het universiteitsmuseum, de kinderuniversiteit, het Kapteyn Mobiel Planetarium en de ZoutExpress.

3D-kanjers (PO)

3D-Kanjers stimuleert talentontwikkeling door wetenschap en techniek met een 3D-printer op de basisschool. Op de site vind je een overzicht van deelnemende scholen en een aantal voorbeeldprojecten.

Vouwstenen

Bouw 3-dimensionale constructies met speciale kartonnen strookjes. Combineer ruimtelijk en technisch inzicht met creativiteit en een vleugje kunst!

Wetsus 3 daagse

Wetsus verzorgt proefjeslessen op basisscholen. Bij deze lessen wordt het klaslokaal omgebouwd tot een water- laboratorium. Door middel van een interactief programma leren de leerlingen o.a. welke eigenschappen water heeft, hoe afvalwater gezuiverd wordt en waar ons drinkwater vandaan komt.

Smaaklessen (PO)

Beleef samen met uw collega’s en de leerlingen de leukste en lekkerste lessen van het jaar! Doe mee aan de smaaklessen! Schrijf u in en ontvang kosteloos de Smaakleskist. Informatie over deelname, het lesmateriaal, workshops en andere smaakvolle festiviteiten vindt u op onze website.

PMOT (PO/VO)

Specialist in Noord-Nederland op gebied van techniekmaterialen voor scholen. Op de website staan ook tips over hoe je ontwerpend leren vakoverstijgend kunt inzetten. Wil je zelf ervaren hoe leerlingen met de materialen van PMOT werken? In overleg kan er een gastles worden gegeven.

Wedstrijden en evenementen

Eureka!Cup (VO)

De Eureka!Cup is een landelijke ontwerp wedstrijd met een technologisch en (natuur)wetenschappelijk thema voor jongeren uit de onderbouw van HAVO/VWO. Samen met bedrijven, die werkzaam

Energy Challenges

Energy Challenges is het project waar gedrag en techniek samenkomen en jongeren het verschil maken!

Jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school! Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek.

Zoutkristallen.nl

Jaarlijkse wedstrijd. Wie maakt het mooiste zoutkristal?

BOTSS (PO/VO)

BOTSS is een samenwerkingsverband tussen Noorderpoort, Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek en de gemeente Stadskanaal. De werkgroep organiseert sinds 2008 de Week van de Techniek.

FIRST LEGO League Challenge

FIRST® LEGO® League Challenge is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar. De FIRST LEGO League daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici. Tijdens ieder seizoen werken de teams aan een innovatieproject. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot bouwen en programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren in een robotwedstrijd. De teams doorlopen beide onderdelen aan de hand van het aangeboden lesmateriaal.

Talentontwikkeling

Talentenkracht (PO/VO)

Talentenkracht geeft antwoord op de vraag hoe je in de klas talentvol gedrag kunt stimuleren bij kinderen. Deze website staat vol met informatie, tips en materialen die je kunt gebruiken in de klas.

Talentenkijker

Talentenkijker is een gratis lessenserie voor groep 7 en 8 over beroepen en talenten in Wetenschap & Technologie (W&T). Talentenkijker geeft leerlingen een beter en breder beeld van beroepen in W&T.

Toekomstig Talent | Lectoraat Integraal Jeugdbeleid (PO)

Een belangrijke vraag is hoe professionals in kunnen spelen op de nieuwgierigheid van kinderen bij hun ontwikkeling. Het lectoraat doet onderzoek naar deze vraag en kan u ondersteunen bij de vertaling van onderzoek naar de praktijk van de (brede) school.

Beroepsperspectieven W&T

Dit doe ik (PO/VO)

Foto’s, filmpjes en verhalen van mannen en vrouwen die in bètatechniek, wetenschap of iCT werkzaam zijn.

Stichting Support AOT Noord (VO)

Nu en straks zorgen voor voldoende gediplomeerde technici met het juiste niveau: dat is de uitdaging die Stichting Support AOT Noord aangaat. De stichting is een initiatief van het technische bedrijfsleven. Samen met het onderwijs en met specialisten in werving en selectie wordt er gewerkt aan voldoende technisch personeel voor de toekomst.

VSC-netwerk.nl

Wetenschap en techniek dichtbij brengen, uitleggen en toepasbaar maken voor een groot publiek, dat is de missie van de VSC en haar leden. De VSC is een groeiend netwerk van wetenschapsmusea en science centra in Nederland en Vlaanderen.

OTIB - Opleidings- en ontwikkelingsfonds (PO/VO)

OTIB wil kinderen en jongeren op een aansprekende manier kennis laten maken met techniek. Op de website van OTIB vind je een verzameling educatieve materialen.

Waterwonderen.nl (VO)

Website vol met informatie, tips en ideeën rondom lessen over water, wat je met water kunt doen en wat voor banen er te vinden zijn in de watersector.

Stichting Techniekpromotie (PO/VO)

Stichting Techniekpromotie vindt dat alle kinderen van 4 t/m 15 jaar het verdienen dat WOW! gevoel te ervaren. Sinds 2002 maken we ons sterk voor voldoende kwalitatieve aandacht voor techniek en wetenschap in hun belevingswereld. Jaarlijks inspireren wij via activiteiten ruim 100.000 kinderen.

Jet-Net & Technet

Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen samenwerken om meer jongeren bewust te laten kiezen voor een technische vervolgopleiding, zodat een antwoord kan worden gegeven op de uitdagingen van de toekomst.