Het is een vreemd idee. Want zorgt ambitie er niet juist voor dat de hoger opgeleiden een krimpgebied ontvluchten? Zonder passende banen en ander hoger opgeleiden, lijkt er voor deze groep weinig reden om in het krimpgebied te blijven. Toch zoekt Kennislab Noordoost-Friesland de oplossing in ambitie.

Samen met gemeenten en ondernemers moet er meer samenwerking in de regio ontstaan. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, is de mening van samenwerkende onderwijsstichtingen, gemeenten en bedrijven binnen Kennislab Noordoost-Friesland.

Alle scholen in de gemeente Dantumadiel hebben bijvoorbeeld een 3D-printer gekregen. Die is door de kinderen zelf in elkaar gezet. Met de printer wil Kennislab Noordoost-Friesland het ondernemerschap van de kinderen stimuleren. Kunnen ze met de printer bijvoorbeeld iets maken wat iemand in de omgeving nodig heeft?
Zoals op de Dr. J. Botkeskoalle in Damwoude, die als onderdeel van Stichting ROOBOL vanaf het begin betrokken is geweest bij projecten binnen Kennislab. Naast het bouwen van de printer heeft leerkracht Erik Lei met zijn groep een onderneming opgebouwd. Via een eigen webshop – door leerlingen zelf gemaakt – verkopen ze producten die met de 3D-printer zijn gemaakt. Er zijn verschillende teams die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld productie, de webshop en inkoop. Op deze manier worden kinderen gestimuleerd in hun creativiteit en ondernemerschap en wordt de 3D-printer méér dan een nieuwigheidje.

Bekijk de webshop van de leerlingen van de Dr. J. Botkeskoalle