Als iedere school in Friesland een robotbouwpakket krijgt, dan trekt dat de aandacht. Ook het Jeugdjournaal is nieuwsgierig naar wat er in Friesland aan de hand is. Binnenkort bezoeken een verslaggeefster en een cameraman van het Jeugdjournaal een basisschool om een item te maken over IT en technologie in de klas.

‘Een robot voor iedere Friese basisschool’ is een initiatief dat begin 2017 werd gelanceerd door het Innovatiecluster Drachten. Samen met schoolbesturen en overheden regelden zij daadwerkelijk voor iedere Friese basisschool een robotbouwpakket. Voor de zomervakantie kregen twintig basisscholen een robot. In september en oktober ontvingen de overige vierhonderd basisscholen er ook een.

Het doel van dit project is leerlingen enthousiast maken voor techniek, met name de leerlingen die niet zo snel uit zichzelf voor techniek kiezen.

Door spelenderwijs met techniek bezig te zijn ontdekken ze vanzelf hoe leuk dit is. En een robotbouwpakket is daarvoor een uitgelezen middel. Wie zou niet trots zijn als je een robot, die je zelf in elkaar hebt geknutseld, ook kunt laten praten, dansen en rekenen?

Het robotproject is een initiatief van Innovatiecluster Drachten in samenwerking met schoolbesturen, de provincie Friesland en de gemeente Smallingerland. Friesland is de eerste provincie in Nederland waar alle basisscholen een robot hebben gekregen.