Coevorden – Leerlingen van groep 8 van de Willibrordusschool waren woensdagochtend (30 september – red.) druk bezig in het technieklokaal van De Nieuwe Veste. Het was hun laatste les in dit project. Techniekcoördinator Christa Benjamins van de scholengroep Arcade en techniekleraar Bart Kuil van De Nieuwe Veste werken samen in een project voor de basisscholen, waaraan maar liefst veertien basisscholen meedoen.

Het project bestaat uit vier lessen waarin leerlingen werken aan een opdracht. De leerlingen van de Willibrordusschool hadden zich gestort op het fenomeen tiny house. Bart Kuil, techniekdocent op De Nieuwe Veste: “Het gaat om onderzoekend leren. Thema’s bij de tiny houses zijn duurzame energie, ontwerp, interieur en tuin. De kinderen kunnen het thema zelf kiezen. Na afloop is er wel een presentatie, maar het gaat erom hoe de leerlingen de opdracht hebben gedaan, hoe zij hebben gewerkt en hoe hun planning was. Het gaat erom hoe zij het zelf vinden en hoe zij dingen kunnen verbeteren.”

Er wordt gewerkt achter de computer, maar ook met materialen. Zo wordt onder andere verpakkingsmateriaal gebruikt. Bij het onderzoekend leren komen tal van aspecten om de hoek kijken, zoals rekenen, taal, natuurwetenschappen en informatievergaring.

Na de herfstvakantie wordt het project op de basisscholen voortgezet. In verband met corona komen de leerlingen dan niet naar De Nieuwe Veste, maar worden de lessen in de basisscholen gegeven.

Inmiddels wordt hard gewerkt aan de inrichting van het FabLab in De Nieuwe Veste. De kinderen, die belangstelling hebben om de herfstvakantie te fungeren als tester, kunnen zich aanmelden. Dat wordt reeds in ruime mate gedaan.

Bron: CoevorderNieuws.nl
Tekst: Esselien de Groot