IVN en Jantje Beton ontwikkelden samen een leuke opdracht voor een zonnige dag. Een onderzoek naar je eigen schaduw en wat daar gedurende de dag mee gebeurt is voor jonge kinderen een verrassende ervaring. Het enige dat je nodig hebt is tijd, een plek waar de hele dag de zon op schijnt, een ondergrond van zand of tegels, een stok of stoepkrijt.

Door deze opdracht ontdekken de kinderen dat de aarde draait en dat daardoor hun schaduw gedurende de dag langzaam verschuift. Deze opdracht leent zich prima voor samenwerking. Dus nodig vooral ook een broertje of zusje uit om mee te doen.

Uitvoering

  • Kies een plek die de hele dag in de zon ligt.
  • Laat de leerling een plek kiezen en zet een cirkel om de voeten. Sta je op tegels gebruik dan stoepkrijt. Sta je op zand, gebruik dan de stok om de cirkel te tekenen.
  • Trek vervolgens de schaduw van de leerling om.
  • Herhaal dit op verschillende momenten van de dag. Bijvoorbeeld om 8.00 uur, om 10.00 uur, om 12.00 uur, om 14.00 uur, om 16.00 uur en om 18.00 uur. Laat de leerling iedere keer plaatsnemen in de cirkel en observeer wat er anders is. Kijk niet alleen naar de positie van de schaduwen maar ook naar de lengte ervan.

Tussendoor kunnen de kinderen kijken naar een filmpje van School TV waarin Flip de Beer op bezoek is bij leerlingen die allerlei opdrachten uitvoeren met hun schaduw.

In het prentenboek ‘Beer en de schaduw’ ontdekt Beer, net als de kinderen, dat de schaduw zich gedurende de dag verplaatst.