Met dit mooie weer is het heerlijk om naar buiten te gaan. Maar lekker buitenspelen en een beetje rondhangen op straat, is er nu even niet bij. Naar buiten gaan met een duidelijke opdracht kan wel. Met een fototoestel of mobieltje kun je kinderen inspirerende opdrachten geven, waardoor ze beter naar hun eigen omgeving gaan kijken. Je kunt de opdrachten buiten laten uitvoeren, maar binnen gaat het ook prima. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Maar eigenlijk kan iedereen in huis eraan meedoen.

Compositie

De regel van derden
Het beeldvlak van je camera is te verdelen in drie kolommen en drie rijen. Wanneer je in je compositie de objecten op de snijpunten van de lijnen plaatst, krijg je een interessantere compositie. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor een liggend of een staand beeld. In bijna alle camera’s kun je deze instelling aanzetten via het menu.

OPDRACHT 1: Maak verschillende foto’s waarbij je rekening houdt met de regel van derden.

OPDRACHT 2: Maak een foto met een object op één snijpunt, op twee snijpunten, op drie snijpunten, op vier snijpunten.

Standpunt

Meestal fotograferen mensen op ooghoogte. Maar foto’s worden veel spannender wanneer je kiest voor een ander standpunt. Klim eens op een stoel. Of ga door je knieën.

OPDRACHT 1: Fotografeer de wereld zoals je huisdier deze ziet.

OPDRACHT 2: Fotografeer de dingen van onderaf.

OPDRACHT 3: Fotografeer de dingen van bovenaf.

Kleur

Het gebruik van kleuren is een belangrijk aspect van fotografie. Het zoeken naar kleurcombinaties of het effect van licht op de kleuren in een foto zijn aspecten die zich prima lenen voor leuke opdrachten.

OPDRACHT 1: Ga naar buiten en fotografeer objecten in zoveel mogelijk kleuren. Probeer van iedere kleur een foto te maken.

OPDRACHT 2: Kies twee kleuren. Probeer vervolgens een foto te maken waarin deze twee kleuren duidelijk aanwezig zijn.

OPDRACHT 3: Zoek een kleurrijk object en maak twee foto’s. Een foto met de zon voor je en een foto met de zon achter je. Vergelijk de foto’s en benoem de verschillen.

Creatief

Fotograferen kan ook op een hele creatieve manier. Bijvoorbeeld door te spelen met perspectief, voorgrond en achtergrond.

OPDRACHT 1: Fotografeer iets dat heel klein is op zo’n manier dat het heel groot lijkt.

OPDRACHT 2: Fotografeer iets dat heel groot is op zo’n manier dat het heel klein lijkt.

Of door een serie van foto’s te maken die samen een verhaal vertellen.

OPDRACHT 3: Maak drie foto’s die samen een verhaal vertellen. Je kunt hiervoor PLAYMOBIL of LEGO gebruiken