Het wetenschapsknooppunt Noord-Nederland laat leerlingen kennismaken met de universiteit. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen zijn er MOOC’s ontwikkeld (Massive Open Online Course), ofwel een digitale les die je vanachter je computer kunt volgen. Deze les gaat over duurzaamheid.

Stap 1

OPDRACHT: Wat denkt jij bij het woord ‘duurzaamheid’? Je mag het opschrijven, tekenen of allebei in een mindmap.

Stap 2

Bekijk MOOC aflevering 1.

OPDRACHT: In het filmpje legt David uit wat ‘duurzaamheid’ is. Klopt dit met wat jij dacht en hebt opgeschreven of getekend?

Stap 3

Bekijk MOOC aflevering 2.1.

 

OPDRACHT Schrijf op wat jij zou willen onderzoeken. Bedenk een onderwerp dat je interessant vindt maar dat ook te maken heeft met duurzaamheid. Als je meer ideeën hebt, schrijf ze dan allemaal op.

Stap 4

Bekijk MOOC aflevering 2.2.

Stap 5

OPDRACHT: Schrijf drie dingen op die je via Merit te weten bent gekomen over het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk nu MOOC 3.1.

Stap 6

OPDRACHT: Je hebt gezien dat Jan Willem een onderzoeksvraag heeft waarbij hij gebruik maakt van een experiment om een antwoord op zijn vraag te vinden. Kijk terug naar de onderwerpen waar jij onderzoek naar zou willen doen. Bij welk onderwerp kun je een experiment bedenken? Schrijf op hoe dat experiment eruit zou zien.

Bekijk MOOC 3.2.

Stap 7

OPDRACHT: Jan Willem weet al precies wat hij met de resultaten van zijn onderzoek gaat doen. Stel dat jij onderzoeksresultaten hebt bij het onderwerp dat jij zou willen onderzoeken. Hoe zou je anderen kunnen informeren over wat je hebt ontdekt? En voor welke mensen is deze informatie belangrijk?

Bekijk MOOC 4.1 en 4.2.

Stap 8

OPDRACHT: Je hebt nu drie verschillende onderzoeken gezien en je bent veel te weten gekomen over hoe je een goed onderzoek uitvoert. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Kies een van de onderwerpen die je had opgeschreven voor je onderzoek. Gebruik het vragenmachientje om een goede onderzoeksvraag te maken.

Bekijk voor je aan je onderzoek begint MOOC 5 en het filmpje over het vragenmachientje.