Zo doe je onderzoek: Junior MOOC Duurzaamheid

Wat is wetenschap, en wat doet een wetenschapper nu eigenlijk? Dit voorjaar start de Kinderuniversiteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een nieuwe serie digilessen – de junior MOOC – waarin bovenbouwgroepen van de basisschool een duik nemen in de wereld van wetenschap. In vijf weken maken leerlingen kennis met archeologische plantenkunde, sociale marketing, dierecologie en de onderzoeksvaardigheden die komen kijken bij het doen van onderzoek.

In de online lessenserie komt elke week een andere wetenschapper aan het woord die de klas meeneemt in zijn of haar onderzoek. Onderzoeker Merit Hondelink bijt het spits af met haar les ‘Van poep tot pit’, waarin de deelnemers ontdekken hoe je pitten en zaden uit opgravingen kunt gebruiken om het dieet uit vroegere tijden te reconstrueren.
Dr. Jan Willem Bolderdijk verkent vervolgens de invloed van groepsdruk op ‘groen’ gedrag. We weten namelijk best wat goed is voor het milieu, maar gedragen ons er meestal niet naar. Daarna onderzoekt prof. dr. Irene Tieleman met de leerlingen het trekgedrag van de veldleeuwerik: waarom vertrekken sommigen in de winter naar het Zuiden en blijven anderen gewoon in Nederland? De serie wordt afgesloten met een eigen onderzoek door de leerlingen.

Onderzoekscyslus

Aan de hand van het onderzoek van de wetenschappers krijgen deelnemende klassen een kijkje achter de schermen van het onderzoek. Zo ontdekken ze welke stappen een wetenschapper allemaal zet om een antwoord te krijgen op haar of zijn prangende onderzoeksvraag. De lessen zijn opgehangen aan de onderzoekscyclus, zodat leerlingen op interactieve manier de verschillende stappen van de empirische cyclus leren kennen, herkennen en toepassen.

Leerkrachtmiddag

Ter voorbereiding op de lessen is er op woensdagmiddag 13 maart een startbijeenkomst voor leerkrachten die aan de slag willen met de junior MOOC. De middag bestaat uit workshops, handvatten om de ondersteunende materialen te gebruiken en gratis extra materialen. Het aantal plaatsen is beperkt. Deelname aan de middag is geen voorwaarde om aan de lessenserie mee te doen.

Meer informatie en inschrijven

De junior MOOC is geschikt voor alle basisschoolkinderen van groep 7 en 8 en is bedoeld om kinderen te laten kennis maken met wetenschap om hen heen. Als leerkracht krijg je niet alleen toegang tot de lessen maar ook tot het bijbehorende lesmateriaal. Start van de MOOC is op 1 april 2019. Aan de lessen zijn geen kosten verbonden.