Ook interessant!

Ook interessant!

Lesideën, achtergrondinformatie, tips en inspiratie voor wetenschap en technologie in de klas vindt u op deze websites.

3D-kanjers (PO)

3D-Kanjers stimuleert talentontwikkeling door wetenschap en techniek met een 3D-printer op de basisschool. Op de site vind je een overzicht van deelnemende scholen en een aantal voorbeeldprojecten.

Aeolus Sexbierum (PO)

In het Experimentarium in de glazen Ontdekkingspiramide kunnen kinderen maar liefst 50 techniek-doe-dingen zelf uitproberen. Zo komen ze spelenderwijs in aanraking met wetenschap en techniek.

BOTSS (PO/VO)

BOTSS is een samenwerkingsverband tussen Noorderpoort, Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek en de gemeente Stadskanaal. De werkgroep organiseert sinds 2008 de Week van de Techniek.

Biologie Plus (PO)

Biologie Plus helpt basisscholen natuur, wetenschap en techniek vorm en inhoud te geven.

De Jonge Onderzoekers (PO/VO)

De Jonge Onderzoekers stimuleren wetenschap- en techniektalenten bij kinderen en jongeren. De Jonge Onderzoekers Groningen is er voor iedereen van 8 t/m 18 jaar. ‘Kijk, doe en ontdek’ is het motto van deze organisatie.

De Knutselkeet

De Knutselkeet is een mobiele werkplaats vol moderne gereedschappen, bedoeld om in te zetten tijdens cultuureducatie- of techniekprojecten.

Dit doe ik (PO/VO)

Foto’s, filmpjes en verhalen van mannen en vrouwen die in bètatechniek, wetenschap of iCT werkzaam zijn.

Eduscience (PO)

EduScience is specialist in wetenschap, natuur- en technologieonderwijs op de basisschool. EduScience verzorgt professionaliseringstrajecten en coaching-on-the-job. Eduscience doet meer.

Het gevangenismuseum

In 2007 is het uitgeroepen tot beste historisch museum van Nederland. Het Gevangenismuseum trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers.

Encyclopedoe (PO)

Gemakkelijk, leuke proefjes voor kinderen? De Encyclopedoe is er om makkelijk leuke proefjes voor kinderen te vinden.

Eureka!Cup (VO)

De Eureka!Cup is een landelijke ontwerp wedstrijd met een technologisch en (natuur)wetenschappelijk thema voor jongeren uit de onderbouw van HAVO/VWO. Samen met bedrijven, die werkzaam

EnergieGenie (PO/VO)

Op deze website vinden leerlingen alles over energie, handig voor leerlingen die over dit onderwerp een werkstuk willen maken of een spreekbeurt willen houden. Ook leerkrachten kunnen gebruik maken van de site.

Onderwijs en Ondernemen

Met het Actieprogramma Onderwijs en Ondernemen stimuleren het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de

Groen Doen (PO)

Groen Doen is het netwerk voor Natuur-en Milieu Educatie in de hele regio Zuidwest Friesland. Kinderen worden in aanraking gebracht met de natuur, laten zich verwonderen en leren over de natuur. Het hele jaar door aanbod van activiteiten.

GroenGelinkt (PO/VO)

GroenGelinkt is er voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur, duurzaamheid en educatie. Via de zoekfunctie op de site vind je snel een groot aanbod aan lessen voor PO en VO, leuke excursies en andere groene activiteiten.

Internetwijzer Techniek (PO)

Overzichtspagina met links naar andere websites waar je informatie, proefjes en lesmateriaal vindt om te gebruiken in de klas.

Joure Ambachtstad (PO/VO)

19 basisscholen , 2 scholen voor voortgezet onderwijs, een welzijnsinstelling, bedrijven en ambachtslieden werken in dit project samen. Er wordt gewerkt aan de ondernemende houding van leerlingen. Leerlingen starten bedrijfjes op…

KidZlab (PO)

Knutsels en verhalen met een natuurwetenschappelijk en wiskundig tintje waarmee je zelf de wetten in de natuur kunt ontdekken.

Kinderkennisbank (PO)

Website voor leerlingen en leerkrachten met materialen en projecten, nu nog rondom het onderwerp filosofie. In de toekomst worden er ook andere onderwerpen toegevoegd.

Natuurkunde.nl (VO)

Artikelen, opgaven en proefjes voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

OTIB - Opleidings- en ontwikkelingsfonds (PO/VO)

OTIB wil kinderen en jongeren op een aansprekende manier kennis laten maken met techniek. Op de website van OTIB vind je een verzameling educatieve materialen.

PMOT (PO/VO)

Specialist in het Noorden op gebied van techniekmaterialen voor scholen. Op de website staan ook tips over hoe je ontwerpend leren vakoverstijgend kunt inzetten.

Proefjes die boem doen | Slimme handen (PO/VO)

Website vol met lessen over wetenschap en techniek voor het PO en VO. Slimme handen helpt om wetenschap en techniek een plaats te geven binnen het onderwijsprogramma.

Proefjes.nl (PO)

Via proefjes.nl maken kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. De proefjes zijn stap-voor-stap beschreven en maken gebruik van eenvoudige materialen. Bij ieder proefje zijn kant-en-klare werkbladen om uit te printen.

Proefjesmeesters

De Proefjesmeesters geven in de Noordelijke provincies betawetenschapslessen voor de groepen 7 en 8 van de basisschool met een interactief theoriegedeelte en een groot deel met proefjes door elke leerling zelf uitgevoerd. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van de leerling…

School aan zet (PO/VO)

School aan Zet activeert scholen en helpt mee om de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs (nog verder) te verbeteren. Een van de thema’s waar School aan Zet zich op richt is wetenschap en techniek. Het programma wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW.

Science for kids (PO)

Engelse website vol met experimenten en weetjes over wetenschap en techniek voor kinderen van over de hele wereld. Leerkrachten vinden er leuke en makkelijk uitvoerbare proefjes om te gebruiken tijdens de les.

Science LinX (VO)

Proef de wetenschap in het science centre van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen…

Science space (VO)

Artikelen, opgaven en proefjes voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Science-centrum De Magneet (PO)

De Magneet is een science centrum met levensgrote doe-stations voor leerlingen uit groep 7 en 8. De leerlingen gaan volgens de principes van TalentenKracht en het onderzoekend leren aan de slag met het thema energie.

Smaaklessen (PO)

Beleef samen met uw collega’s en de leerlingen de leukste en lekkerste lessen van het jaar! Doe mee aan de smaaklessen! Schrijf u in en ontvang kosteloos de Smaakleskist. Informatie over deelname, het lesmateriaal, workshops en andere smaakvolle festiviteiten vindt u op onze website.

Speelmuseum Bricks Art

Een uniek speelmuseum voor jong en oud waar je eindeloos kunt bouwen met noppenbouwstenen.

Stichting C3 - Expedition Chemistry (PO)

Ontdek hoe spannend chemie is! Proefjes, weetjes en informatie voor spreekbeurten.

Stichting C3 - Onderwijsmiddelen (PO/VO)

Stichting C3 promoot chemie onder jongeren. Op deze site vinden leerkrachten en docenten lesmatieriaal, uitleg en inspiratie voor chemie op school.

Stichting Engineering Noord (VO)

Stichting Engineering Noord wil het imago verbeteren van de technische beroepen in engineering (werktuigbouwkunde, elektro, mechatronica en fijnmechanische techniek). Daarnaast wil de stichting de kwaliteit van de MBO-opleiding Engineering en de instroom van leerlingen voor deze opleiding bevorderen.

Stichting Support AOT Noord (VO)

Nu en straks zorgen voor voldoende gediplomeerde technici met het juiste niveau: dat is de uitdaging die Stichting Support AOT Noord aangaat. De stichting is een initiatief van het technische bedrijfsleven. Samen met het onderwijs en met specialisten in werving en selectie wordt er gewerkt aan voldoende technisch personeel voor de toekomst.

Stichting Techniekpromotie (PO/VO)

Stichting Techniekpromotie vindt dat alle kinderen van 4 t/m 15 jaar het verdienen dat WOW! gevoel te ervaren. Sinds 2002 maken we ons sterk voor voldoende kwalitatieve aandacht voor techniek en wetenschap in hun belevingswereld. Jaarlijks inspireren wij via activiteiten ruim 100.000 kinderen.

Talentenkracht (PO/VO)

Talentenkracht geeft antwoord op de vraag hoe je in de klas talentvol gedrag kunt stimuleren bij kinderen. Deze website staat vol met informatie, tips en materialen die je kunt gebruiken in de klas.

TechFinder (PO/VO)

TechFinder biedt een totaaloverzicht van activiteiten en materialen binnen het domein van wetenschap en techniek voor kinderen en jongeren. De site maakt je wegwijs in het aanbod van activiteiten en materialen.

Techniek Evenementen (PO/VO)

Op deze website vindt u een selectie van zeer interessante techniek evenementen voor bedrijven, basisscholen en voortgezet onderwijs

Techniek in je Klas (PO)

Website bedoeld om te helpen bij het vinden en voorbereiden van techniekopdrachten voor groep 1 t/m 8. Op de site staan voorbeelden met beschrijving. Bij veel opdrachten zijn werkbladen beschikbaar.

Toekomstig Talent | Lectoraat Integraal Jeugdbeleid (PO)

Een belangrijke vraag is hoe professionals in kunnen spelen op de nieuwgierigheid van kinderen bij hun ontwikkeling. Het lectoraat doet onderzoek naar deze vraag en kan u ondersteunen bij de vertaling van onderzoek naar de praktijk van de (brede) school.

Universiteitsmuseum Groningen (PO/VO)

Museum van mens, natuur en wetenschap. Het museum heeft een veelzijdige collectie waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar overlopen. Het museum biedt interessante educatieve projecten aan voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs.

VSC-netwerk.nl

Wetenschap en techniek dichtbij brengen, uitleggen en toepasbaar maken voor een groot publiek, dat is de missie van de VSC en haar leden. De VSC is een groeiend netwerk van wetenschapsmusea en science centra in Nederland en Vlaanderen.

Waterwonderen.nl (VO)

Website vol met informatie, tips en ideeën rondom lessen over water, wat je met water kunt doen en wat voor banen er te vinden zijn in de watersector.

Wetenschapsknooppunt (PO)

Het Wetenschapsknooppunt biedt basisscholen mogelijkheden om hun leerlingen en leerkrachten op inspirerende wijze kennis te laten maken met wetenschap. Er zijn arrangementen van science center De Magneet, het universiteitsmuseum, de kinderuniversiteit, het Kapteyn Mobiel Planetarium en de ZoutExpress.

Wetenschapswijsheid.nl

Website met projecten rondom het begrip wetenschapswijsheid: het vermogen om – gevoed door nieuwsgierigheid – vragen te kunnen stellen over de wereld om je heen, antwoorden te kunnen zoeken en deze op waarde te kunnen schatten. Wetenschapsmusea en science centra werken samen om meer kinderen wetenschapswijs te maken.

What if? (PO/VO)

Een serie van educatieve animatiefilmpjes voor kinderen die gaan over de fascinerende wereld van de mislukte uitvindingen. De filmpjes zijn in het Engels en niet ondertiteld. Geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het po en in de onderbouw van het vo.

Word proefjesproof

Techniektalent.nu biedt scholen de mogelijkheid om deel te nemen aan een gratis workshop, op de eigen school, waarin leerkrachten leren hoe zij proefjes op een zinvolle manier kunnen integreren in de W&Tles.

YouTech (PO)

Ontdek en beleef jouw wereld op YouTech.nl

Zoutkristallen.nl

Jaarlijkse wedstrijd. Wie maakt het mooiste zoutkristal?

Talentenkijker

Talentenkijker is een gratis lessenserie voor groep 7 en 8 over beroepen en talenten in Wetenschap & Technologie (W&T). Talentenkijker geeft leerlingen een beter en breder beeld van beroepen in W&T.

Vouwstenen

Bouw 3-dimensionale constructies met speciale kartonnen strookjes. Combineer ruimtelijk en technisch inzicht met creativiteit en een vleugje kunst!