Donderdag 16 januari krijgen basisscholen in en rondom Groningen de kans om mee te doen met hét scholenprogramma over duurzame vormen van energie. Weet jouw klas alles over waterstof, wind- of zonne-energie en wil je in gesprek met echte energiewetenschappers? Dan is dit jouw kans!

Bovenbouw basisschool

Tijdens Eurosonic Noorderslag wordt de GEM-Tower geplaatst op de Vismarkt in Groningen. Deze 21 meter hoge toren, de Green Energy Mill, produceert zowel zonne- als windenergie voor festivalterreinen en is dus een duurzame vervanger van dieselgeneratoren. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 mogen een kijkje nemen bij deze bijzondere festivaltoren, die pal naast de locatie voor het scholenprogramma staat.

Over de GEM-Tower

In de hele wereld wordt op plekken waar geen vaste stroomaansluiting is, gebruik gemaakt van dieselgeneratoren: op festivalterreinen, vluchtelingenkampen, bouwplaatsen, industrieterreinen, etc. Als er veel stroom nodig is op dat soort plekken, ziet het er soms zwart van de dieselrook. Dat is niet gezond en erg vervuilend. Een groep technici en wetenschappers van TU Eindhoven en negen andere Europese bedrijven en festivalorganisatoren komen daarom met een milieuvriendelijker oplossing, om te laten zien dat er toch ook op een schone manier energie opgewekt zou moeten kunnen worden. GEM-Tower lijkt het begin van een heel mooie oplossing. De toren ziet er goed uit, maakt grote indruk door z’n machtige windturbine en de prachtige lichtpanelen.

Aanmelden en meer informatie

Als je de GEM-Tower ziet op de Vismarkt, dan word je al vrolijk! Alle stroom die we voor jouw klas nodig hebben, wordt (uiteraard) opgewekt door de GEM-Tower. Op donderdag 16 januari kunnen 10 klassen tussen 09.30 uur en 14.30 uur deelnemen aan het scholenprogramma. Per klas is er een half uur de tijd voor activiteiten over en rond de toren. Daarna kun je in gesprek met de wetenschappers en de studenten van de TU Eindhoven die de toren hebben ontwikkeld.

Wil je je klas aanmelden? Stuur dan een mailtje naar info@d2bv.nl o.v.v. ‘Scholenprogramma Groningen’. Na het aanmelden ontvang je een lesbrief met informatie over het programma. Voor nu alvast meer informatie? Neem dan contact op met 035-6714140.