Innoveren en een leven lang leren. Wie heeft daar nu zin in? “Toch komen we er niet onderuit met z’n allen”, aldus Anneke Tiddens, projectleider van het Innovatiefestival 2019 dat op 7 december in en rondom de Bibliotheek, het Kielzog, De Vredekerk en winkelcentrum De Hooge Meeren plaatsvindt. 

“Een leven lang leren en innoveren is nodig om de snel veranderende technologie en wat de omgeving van ons vraagt bij te benen. Dat leren moeten we dus zo leuk en makkelijk mogelijk maken voor alle leeftijden en niveaus. En dat kan!”

Op dit vrolijke en verrassende festival zijn er voor groot en klein allerhande activiteiten te zien en kan je ervaren hoe lokaal geproduceerde innovaties smaken, hoe innovaties werken en welke nieuwe technieken worden toegepast. Er zijn workshops, presentaties van beleidsmakers en diverse demonstraties van innovatieve producten. Bezoekers kunnen zelf hun innovatieve ideeën opperen die door een vakjury, waaronder wethouder Erik Drenth, worden beoordeeld. De winnaar wint een prijs in de vorm van professionele begeleiding bij de ontwikkeling van het idee. 

Drenth, verantwoordelijk voor onderwijs, financiën, sport en cultuur, is nauw betrokken bij de organisatie van het festival. “Dankzij innovatie zien we dat we ons beter met elkaar verbinden, dat we meer kansen benutten en het onderwijs en bedrijfsleven steeds dichterbij elkaar komen. We moeten daar volop mee doorgaan. De bedrijven in onze regio zijn zeer creatief en innovatief. Dat biedt prachtige kansen en een gezond perspectief voor alle inwoners en voor onze regio”.

Jaap Borg, verantwoordelijk wethouder voor onder andere economische zaken sluit zich daarbij aan en voegt toe: ”We hoeven niet te vrezen voor innovatie. Sterker nog, innovatie gaat meer banen opleveren, ook in onze gemeente. Bedrijven innoveren volop en hebben daarbij regelmatig een koppositie in Nederland en soms zelfs in de wereld. We mogen daar trots op zijn.” Zowel Drenth als Borg geven aan dat er een grote behoefte aan technisch geschoolde mensen is. “Jongeren die nu kiezen voor een technische opleiding zullen zeker zijn van een baan. En dat geldt voor alle opleidingsniveaus,” aldus Borg.

Het Innovatiefestival wordt op zaterdag 7 december gehouden in en rondom de Bibliotheek, het Kielzog, De Vredekerk en winkelcentrum De Hooge Meeren. De entree is gratis. Op diverse plekken staan balies waar het programmaoverzicht met de locaties van stands af te halen is. Via de Facebookpagina en via Innovatiefestivalmiddengroningen.nl is meer informatie te vinden rondom de deelnemers, de workshops en de sprekers.