Zit je er al klaar voor? Van 5 tot 20 oktober is het weer Codeweek. Deze Europese campagne heeft als doel programmeren en digitale geletterdheid op een leuke en aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar maken. In alle Europese landen worden tijdens de Codeweek activiteiten georganiseerd. Dus ook in Nederland!

Digitale geletterdheid onmisbaar

Denk jij dat digitale geletterdheid niet echt belangrijk is? Kijk dan eens goed om je heen. Computers zijn een onderdeel van ons leven. Bij bijna alles dat door mensen wordt gemaakt spelen computers op een of andere manier een rol.

Met digitale geletterdheid worden alle vaardigheden bedoeld die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving te kunnen redden en ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan mediawijsheid en het zoeken naar informatie op internet. En hoe je kunt beoordelen of dat wat je hebt gevonden betrouwbaar is. Maar het gaat ook over ‘computational thinking’, ofwel begrijpen hoe een computer opdrachten verwerkt. Digitale geletterdheid is net zo belangrijk als kunnen lezen en rekenen. Als je het goed hebt geleerd, helpt het je om de wereld om je heen beter te begrijpen.

Waarom programmeren zo belangrijk is

Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. Daarvoor is het nodig dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt. Leren programmeren helpt niet alleen om beter inzicht te geven in de technologie, maar ook om vaardigheden op te doen om zelf te gaan innoveren. Programmeren leert kinderen, jongeren en volwassenen om na te denken over de achterkant van de programma’s, websites, apps en technologieën.

Meer informatie over de Europese Codeweek
In de provincie Groningen organiseert De Jonge Onderzoekers activiteiten rond programmeren.
In de provincie Friesland kun je terecht bij Connect.frl voor een programmeeractiviteit rond domotica.