Je kunt er niet omheen. Techniek heb je nodig en techniek jou. Met techniek kun je de wereld veranderen, wonderen verrichten en dromen waarmaken. Dat maakt techniek (on)weerstaanbaar! Het is onmisbaar voor onze leerlingen en de nieuwe welvaart, maar ben jij al overtuigd? We gaan dit samen onderzoeken en ontdekken bij het Wetenschap- & Techniek Café op woensdag 25 september a.s. in het Atrium in Sneek.

Op woensdag 25 september organiseert Technolab Súdwest Fryslân een W&T-café met als thema ‘Techniek (on)weerstaanbaar!’
Gerrit Hiemstra verzorgt een inleiding over het weer en klimaat en welke wetenschap en techniek er voor nodig is om het (on)weer te voorspellen.
Aansluitend zijn er twee workshoprondes met een gevarieerd aanbod aan onderwerpen die jou helpen om techniek toe te passen in je lesprogramma. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en is er een running diner.

Het W&T café is bedoeld voor leerkrachten in het PO onderwijs die wetenschap en techniek lessen in de klas praktisch willen maken. Door het volgen van de praktische workshops tijdens het W&T Café in Sneek, krijgen ze handvatten aangereikt en doen ze inspiratie op om hiermee concreet aan de slag te gaan.

Programma

15.00 – 15.30 uur ontvangst in het Atrium
15.30 – 16.15 uur plenair programma met oa weerman Gerrit Hiemstra
16.15 – 16.30 uur gasten verplaatsen zich naar de workshopruimtes. Dit is in het Atrium of bij de Rabobank
16.30 – 17.15 uur workshopronde 1
17.15 – 17.30 uur gasten verplaatsen zicht naar de workshopruimtes
17.30 – 18.15 uur workshopronde 2
18.15 – 18.30 uur einde workshops en gasten gaan naar het Atrium
18.30 – 19.30 uur running diner en einde programma

Opening door gastspreker Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra is een van Nederlands’ bekendste meteorologen. Gerrit Hiemstra is onder andere weerpresentator bij het NOS Journaal. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Weather Impact in Amersfoort, dat hij in 2015 heeft opgericht.

Hiemstra is sinds de voltooiing van zijn studie Meteorologie aan de Wageningen Universiteit in 1986 werkzaam in de meteorologie. Sinds eind 1998 werkt Hiemstra als weerpresentator bij het NOS Journaal. In 2015 is hij samen met hydroloog Arnold Lobbrecht het adviesbureau Weather Impact begonnen. Weather Impact is gespecialiseerd in het toepassen van kennis en technieken op het gebied van meteorologie en klimaatverandering in nationale en internationale projecten. In de internationale projecten worden onder meer toepassingen ontwikkeld waarmee kleine boeren in ontwikkelingslanden hun productie en levensstandaard kunnen verbeteren. Dit werk wordt uitgevoerd in samenwerking met nationale en internationale partners. De projecten worden uitgevoerd in o.m. Kenia, Ethiopië, Burundi, Indonesië en Myanmar.

WORKSHOPS

1. De Bootboxx door Bote Galema - Yachbuilders Academy

In deze workshop laten wij u zien en ervaren hoe je, met het thema ‘Techniek op de basisschool’, de Bootboxx kunt inzetten om leerlingen enthousiast te maken voor de jachtbouw en watersport.

2. Elab door Leen Faas - Technolab SW

Krijg inzicht in de workshop Elab waarbij u wordt meegenomen nieuwe technologische- en ICT mogelijkheden; het besturen en programmeren. Er wordt gewerkt met virtual- en augmented reality, presentatietechnieken, stopmotion en greenscreen technieken, de microbit en andere robotvormen.

3. Maakkunde door Tamar Davids - NEMO Science museum

Maakkunde is een hands-on lesmethode, gericht op wetenschap en technologie op het gebied van ontwerpend en onderzoekend leren. En geloof het of niet: maar kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Je gaat in deze workshop actief aan de slag en experimenteren met een Maakkunde uitdaging speciaal ontwikkeld voor leerkrachten.

4. De Proefjesbijeenkomst door Piers van der Sluis – Cedin

In deze workshop leer je al doende hoe je kinderen zo goed mogelijk kunt begeleiden bij het doen van proefjes en experimenten door de juiste vragen te stellen en op een systematische wijze de empirische cyclus met hen te doorlopen.

5. MAAK het mee! door Willemijn Schaapman - Fablab

Wat doe jij morgen? Wat doet de jeugd morgen? De wereld digitaliseert en verandert steeds sneller. Maar hoe die wereld van morgen er precies uit gaat zien weet niemand. In ons FabLab ontwikkel je vaardigheden die horen bij morgen. Creatieve en technische vaardigheden, maar ook sociale vaardigheden als samenwerken en ondernemen. Maken helpt hierbij. Door te maken leer je hoe dingen werken en hoe je oplossingen kunt bedenken voor zelf bedachte uitdagingen of problemen.

6. De Kleine Willy Wortels door Marieke van Erp – Cedin

In deze  workshop voor leerkrachten onderbouw staat het ontdekken en het nieuwsgierig zijn en blijven voorop.  Aan de hand van divers materiaal ervaar je zelf hoe je concreet en praktisch de nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen kunt stimuleren en hoe je dit een plek kunt geven in je onderwijsaanbod.

7. OA²SE thematisch onderwijs - Onderzoekend en ontdekkend leren door Sylvia Venema – Cedin

Ga mee op ontdekkingstocht naar ambitieus en aantrekkelijk onderwijs! Je krijgt een beeld van het concept OA2SE waarbij in de onderbouw (groep 1 t/m 4) het spel centraal staat en in de bovenbouw (5 t/m 8) het werken volgens de onderzoekscyclus. Inspirerende voorbeelden en ideeën om de volgende dag al mee aan de slag te gaan.

8. Circulair onderwijs voor een duurzame wereld door Heleentje Zwart – Circulair Friesland

Hoe kunnen we techniek op een positieve manier inzetten, voor een mooiere wereld? In deze workshop neem ik je mee in de wondere wereld van leren voor duurzame ontwikkeling. Elk kind weet dat we voor grote vragen staan met elkaar, maar hoe geef je daar gehoor aan? Wat kan jij vanuit jouw klas doen? 

9. Wetsus ondernemen door Johannes Boonstra – executive board member Wetsus

Kennisontwikkeling omzetten in succesvolle en winstgevende innovaties op het gebied van watertechnologie, dat is wat Wetsus realiseert. Door wetenschappers en ondernemers bij elkaar te brengen ontstaan niet alleen bedrijven, producten en diensten, maar wordt ook een baanbrekende bijdrage geleverd aan de wereldwijde watercrisis. De door de WaterCampus ontwikkelde doorlopende leerlijn van PO naar PhD laat zien hoe bedrijven samenwerken met het onderwijs. Workshop geschikt voor bedrijven, beleidsmakers en onderwijsprofessionals.

10. Ontwerp je eigen Eco-keet door Tineke de Groot – Bouwen aan de Bouw

De deelnemers maken kennis met deze ontwerpopdracht voor leerlingen groep 7/8. De opdracht is opgesteld n.a.v. de korte speelfilm Het Spijkerpaleis en sluit aan bij de doelen van ontwerpend leren (B1 t/m B7). Behalve ontwerpen gaat het ook om een maquette maken en bedenken hoe de keet vriendelijk voor het milieu wordt. De ontwerp-opdracht is een doe-opdracht, dus in de workshop gaan we ook doen!