Op 19 juni jl. organiseerde pabo Emmen het Science Event STEAM voor leerkrachten en bestuurders van basisscholen in Noord-Nederland. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Math. Onderzoekend en ontdekkend leren zijn in deze aanpak geïntegreerd.
De studenten vertelden bezoekers enthousiast over de meerwaarde van STEAM-onderwijs en lieten heb kennismaken met de principes van deze aanpak door de bezoekers zelf proefjes en opdrachten te laten uitvoeren.

Behalve met de methodiek van STEAM konden bezoekers ook kennismaken met allerlei materialen die leerlingen helpen hun 21st century skills te ontwikkelen. Digitale geletterdheid staat bij veel scholen hoog op de agenda. De studenten presenteerden allerlei materialen die ingezet kunnen worden op het gebied van programmeren en computational thinking waaronder verschillende edurobots (zoals Ozobot en Probot), en programma’s om leerlingen de beginselen van programmeren te leren (zoals CAD, SketchUp en Scratch).

Ook een 3D-printer ontbrak niet tussen de materialen. Voor dit apparaat zijn steeds meer eenvoudig te begrijpen computerprogramma’s beschikbaar waarmee kinderen steeds eenvoudiger zelf de 3D-printer kunnen bedienen.

Een waardevolle toevoeging van het Science Event was dat de bezoekers niet alleen kennis konden maken met veel nieuwe onderwijsmaterialen, maar dat er ook een vertaalslag werd gemaakt naar het gebruik in de klas. Een greenscreen op school is natuurlijk leuk, maar het wordt pas functioneel wanneer je dit op een goede manier kunt verwerken in een les over bijvoorbeeld mediawijsheid en fake news. Hetzelfde geldt voor een drone of en VR-bril. Uiteraard is het voor kinderen leuk als ze weten hoe ze een drone kunnen besturen of een filmpje kunnen bekijken op een VR-bril, maar echt interessant wordt het wanneer je de mogelijkheden van dergelijke tools leert zien tijdens de biologie-, aardrijkskunde- of geschiedenisles.

Pabo Emmen en de studenten kijken terug op een geslaagd evenement dat wellicht in het nieuwe schooljaar een vervolg krijgt.