Alle leerlingen in de gemeente Hoogeveen worden uitgedaagd om te experimenteren met 3D

 

De Cascaderun is in Hoogeveen en omstreken een begrip voor hardlopers en publiek. Op zondag 14 april jl. is de wedstrijd over vijf of tien Engelse mijl voor de dertiende keer gelopen. Sinds 2016 kunnen ook mensen met een beperking meedoen aan het grootste hardloopfestijn van Drenthe. Als waardering ontvangt deze groep deelnemers een speciale 3D-geprinte medaille. Dit jaar konden voor het eerst leerlingen van alle scholen uit de gemeente Hoogeveen meedoen aan de wedstrijd om de 3D-medaille te ontwerpen voor de GigaG-Cascaderun.

Wedstrijd onder alle scholen in de gemeente Hoogeveen

Docent Erwin van Walsem van pcbs De Regenboog is al vanaf het begin betrokken bij de 3D-ontwerpwedstrijd. Van Walsem geeft aan: “Deze medailles voor de deelnemers van de GigaG-Casacderun zijn de afgelopen vier jaar ontworpen via een ontwerpwedstrijd binnen de scholen van Pricoh (koepel voor christelijk basisscholen in Hoogeveen) met medewerking van 3D-Kanjers. Dit jaar konden alle basisscholen én de twee voortgezet onderwijsscholen uit de gemeente Hoogeveen meedoen aan de ontwerpwedstrijd. De leerlingen vinden het een hele eer om juist voor deze bijzondere doelgroep de medailles te mogen ontwerpen en printen. Dat heeft geresulteerd in dertien ontwerpen, afkomstig van zes verschillende scholen: RSG Wolfsbos, pcbs De Regenboog, pcbs ‘t Kofschip, cbs Krullevaar, pcbs Weidebloem en cbs De Sprong.” Het ontwerp van Sem Blokzijl van pcbs De Regenboog is door een deskundige jury gekozen tot “het beste ontwerp van 2019”. Van het winnende ontwerp zijn maar liefst 200 exemplaren geprint.

Evenement met grote regionale bekendheid

Het doel van de 3D-ontwerpwedstrijd is leerlingen uit te dagen om te experimenteren met 3D tekenen en printen. Het wedstrijdelement houdt het spannend en uitdagend. Daarnaast is de Cascaderun een regionaal evenement dat alle leerlingen kennen, zelf aan meedoen of mensen kennen die eraan meedoen. Aan de eerste editie van de Cascaderun in 2007 deden ruim 1.600 deelnemers mee, waardoor het één van de grootste atletiekwedstrijden in Noord-Nederland is geworden. Door dit succes is besloten om het evenement jaarlijks te blijven organiseren. De editie van 2008 telde al ruim 3.400 deelnemers, dat aantal groeide in 2017 door naar zo’n 8.600 hardlopers. Nieuw in 2016 was de GigaG-Cascaderun, voor mensen met een beperking. Deze eerste editie trok 110 deelnemers en is daarmee op dat moment de grootste loop geworden voor mensen met een beperking in Nederland. De GigaG-Cascaderun heeft een afstand van 1,1 kilometer door het centrum van Hoogeveen.

Echte 3D-Kanjers

Op 6 april jl. konden de deelnemers hun startbewijs voor de Cascaderun ophalen bij het gemeentehuis in Hoogeveen. Gelijktijdig werd ook een deel van de medailles in het gemeentehuis geprint. De deelnemers vonden het geweldig interessant om een kijkje te nemen bij de 3D-printers. De initiatiefnemers van de 3D-ontwerpwedstrijd gaven enthousiast een toelichting over de werking van een 3D-printer, hoe lang het duurt voordat een medaille klaar is en voor wie de medailles gemaakt worden. Echte 3D-kanjers! Een geslaagd project, voor de GigaG-Cascaderun in 2020 staat de 3D-ontwerpwedstrijd onder alle scholen in de gemeente Hoogeveen alweer groots op de planning.