“Inspirerende sprekers”, “nieuwe inzichten”, “leuke workshops”, “goede locatie”, “met een enthousiast gevoel naar huis”. Zomaar een paar reacties van aanwezige leerkrachten, beleidsmedewerkers en mensen uit het bedrijfsleven, die op 15 november jl. aanwezig waren tijdens het W&T-cafe in Assen.

Het W&T-café in Assen stond in het teken van de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven, omdat er een groot tekort aan goed geschoold personeel op alle niveau’s is. De aftrap werd gegeven door Wout Schipper van Van Egten BV, een metaalconstructiebedrijf uit Beilen. Schipper gaf de huidige schaarste goed aan. Hij wees op de noodzakelijke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om kinderen te inspireren, zodat ze een bredere kijk krijgen op de mogelijkheden in de technische sector. Met zijn bedrijf organiseert hij inspiratiemomenten voor scholen uit de omgeving en daar heeft hij goede ervaringen mee.

Bert van der Veen van Ondernemend Assen vertelde over de initiatieven die er in Assen en omstreken genomen zijn om techniek te kunnen overdagen. Zo zijn er techniekdagdelen voor achthonderd kinderen uit groep 7, gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs op bezoek bij bedrijven en start het Drenthe College, in samenwerking met het bedrijfsleven, de Techniek Academie.
Het Dr. Nassau College heeft een mooi SkillsL@b ontworpen. Deze ruimte geeft leerlingen de mogelijkheid om aan praktijkopdrachten te werken binnen alle richtingen van het vmbo. De ruimte krijgt een multifunctionele inrichting zodat er veel werkvormen mogelijk zijn; van klassikale instructie tot werken in projecten in diverse samenwerkingsvormen met bedrijfsleven en onderwijspartners.

De ontwikkeling van belangstelling voor W&T begint in de klas tijdens W&T-lessen die kinderen nieuwsgierig maken en inspireren. De deelnemers van het W&T-café konden in workshops ideeën opdoen. Op de informatiemarkt waren diverse aanbieders van W&T-activiteiten en -producten aanwezig om kennis en informatie over W&T te delen.

Het W&T-café werd afgesloten met een heerlijke maaltijd, bereid door leerlingen van het Vakcollege van het Dr. Nassau College. Voor de aanwezigen hét moment om gezellig na te praten over een inspirerende bijeenkomst.