De Koningin Julianaschool uit Kollum heeft ambities op het gebied van wetenschap en techniek. Zij wilden programmeeronderwijs een boost geven en maakten daarvoor gebruik van de regeling ‘Innovaties in de klas’. De school stelde vijftien klooikoffers samen en zocht voor de begeleiding van het programmeeronderwijs samenwerking met ROC Friese Poort. Studenten van de opleiding IT, MEDIA EN GAMES kwamen de leerlingen en de leerkrachten ondersteunen bij de klooikoffer ‘Expeditie Micro:Bit.

De klooikoffer ‘Expeditie Micro:Bit’ daagt leerlingen uit om zelf aan de slag te gaan met programmeren. Een Micro:Bit is een kleine computer die je zelf kunt programmeren. Je kunt bijvoorbeeld teksten laten verschijnen of lampjes in een bepaald patroon laten knipperen. Voorkennis is daarbij niet nodig. Als leerlingen doorhebben hoe het werkt verzinnen ze zelf allerlei nieuwe projecten. Ze dagen daarbij zichzelf en elkaar uit.

De Koningin Julianaschool maakte bij het project gebruik van de lessen van stichting FutureNL die een leerlijn digitale geletterdheid heeft ontwikkeld. De lessen werden gegeven door de studenten van ROC Friese Poort.

Dit project is waardevol voor meerdere doelgroepen: de leerlingen leren programmeren, de leerkrachten leren hoe ze programmeerles kunnen geven en hoe ze leerlingen daarbij kunnen begeleiden en de studenten leren samenwerken en communiceren met verschillende doelgroepen (leerlingen en leerkrachten).