‘Passie voor wetenschap en techniek’ is de titel van het Bètapunt Noord W&T-café dat op 28 maart plaatsvindt in Oudeschoot. De organiserende schoolbesturen Primus en De Basis, hebben een passende spreker voor dit evenement gevonden.  De bekende wetenschapsjournalist Diederik Jekel verzorgt de aftrap.

Tijdens het W&T-café komen de deelnemers in aanraking met praktische voorbeelden rond wetenschap en techniek in de klas. Het W&T-café biedt direct tools om in de dagelijkse praktijk toe te passen en het beleid van de school en/of bestuur neer te zetten. Deze inspirerende bijeenkomst is bedoeld voor leerkrachten, techniekcoördinatoren, directeuren en bestuurders die hun techniekonderwijs een extra impuls willen geven.

Programma

Het programma start om 16.00 uur en eindigt om 19.30 uur en is inclusief een buffet.

16.00 uur – welkom en opening W&T-café

16.15 uur – Gastspreker wetenschapsjournalist Diederik Jekel, bekend van o.a. De Wereld Draait Door, de Nationale Wetenschapsquiz Junior en het tv-programma De Kennis van Nu komt vertellen over het stimuleren van enthousiasme en verwondering bij kinderen en de waarde van het denken ‘out of the box’.

Aansluitend is er voor de deelnemers de mogelijkheid om de W&T-markt te bezoeken en deel te nemen aan workshops.

W&T-markt

Op de W&T-markt presenteren verschillende organisaties voorbeelden van manieren waarop W&T een plek kan krijgen in het lesprogramma:

 • De techniekcoördinatoren van onderwijsteam Nannewiid (OBS lt Haskerplak, OBS de Ynset, en OBS de Schakel) laten good practices zien, waar onder digital leaders & proefje van de week;
 • Bezoek het E-lab Oudeschoot en bekijk de nieuwste technieken op gebied van programmeren en robotica. Ontdek hoe je hiermee aan de slag kunt in de klas;
 • Ontmoet Imke Veltman die haar mobiele laboratorium presenteert. Imke tovert ieder klaslokaal om tot een onderzoekslab waar leren door experimenteren het uitgangspunt is;
 • Maak kennis met TechniekTalent.nu en ontdek op welke manier zij scholen ondersteunen bij de invoering van W&T in de klas;
 • Stichting Technotrend stimuleert techniekeducatie met het oog op duurzame ontwikkeling. Ze brengen eigentijdse problemen rond afval en energie in de klas. Op de W&T-markt presenteren ze hun project rond zwerfafval;
 • Museum Joure presenteert een lessenserie rond oude technieken en ambachten;
 • Omrin, inzamelaar en verwerker van afval, presenteert een lespakket dat moderne afvalscheiding inzichtelijk maakt voor basisschoolleerlingen;
 • Het Kei College presenteert ‘Aan de slag met Opitec in de klas’;
 • Ontdek de kindercolleges die de Kinderuniversiteit Groningen organiseert in Noord-Nederland en de junior Mooc’s, lessen die je met je klas online kunt volgen en die worden gegeven door echte wetenschappers van de universiteit;
 • Zijn jullie na de welbekende Lego- en K’nexdozen toe aan een volgende stap? PMOT, leverancier van materialen voor W&T-onderwijs, presenteert een scala aan materialen w.o. technieksets van Gigo en programmeersets van Artec en RoboRobo. Ook kun je kennismaken met LearningLab een doorlopende leerlijn W&T (3-16+) die onderzoekend en ontwerpend leren integreert in het lesprogramma. Wil je binnen ontwerpend leren taal en rekenen combineren met W&T? Ook daarbij kan PMOT een helpende hand bieden.
 • Technasiumonderwijs voor basisscholen? Dat bestaat! Elise Boltjes komt vertellen over Kubusscholen.
 • De Hanzehogeschool Groningen presenteert de leerlijn Techniek, Talent & Energie, een doorlopende leerlijn voor leerlingen van groep 1 t/m 8 van de basisschool. Via het onderwerp energie maken de leerlingen kennis met wetenschap en technologie.
 • Ontdek Schatten van de Wereld, een educatief bordspel voor groep 6,7 en 8 waarmee je spelenderwijs leerstof aan leerlingen kunt aanbieden. Tom van Eijk (Technics4U) en Bert Calis (999 games) vertellen je hoe je dit spel kunt gebruiken in de W&T-les.

Workshops
Wie op zoek is naar meer verdieping kan aansluiten bij de workshops:

Workshop 1: Doorgaande leerlijn W&T op de basisschool. Welke keuzes moet je maken om te komen tot een gedegen doorgaande leerlijn waarvan de activiteiten verankerd zijn in het lesprogramma?
Door Titia Boomgaardt (directeur) & Joffra van de Velde (techniekcoördinator) van de Willem Alexanderschool Leeuwarden

Workshop 2: Wetenschap & techniek in groep 1-2
Door Marieke van Erp, Cedin

Deelname aan het W&T-café is gratis.
Aanmelden kan bij het secretariaat van Bètapunt Noord.
(Als de link niet werkt mail dan naar secretariaat@betapuntnoord.nl)

Locatie
Ambion holding & Obs Skoatterwiis
Leeuwenhoekweg 10
8451 CN Oudeschoot (Bij Heerenveen)