‘Als dochter van een elektromonteur was ik altijd al nieuwsgierig naar techniek en vond ik het leuk om elektrische apparaten uit elkaar te halen. En natuurlijk was het nog mooier om iets in elkaar te zetten op zo’n manier dat het weer gebruikt kon worden’, zegt Nicolette Visser van de Kinderkoepel uit Leeuwarden.

‘Nu, 40 jaar later en al jaren pedagogisch medewerker bij de BSO van IKC de Kinderkoepel, daag ik mijn groep BSO-kinderen uit om ook op onderzoek uit te gaan.’

Wat is ervoor nodig?

Schroevendraaiers, tangetjes en kleine bakjes voor de schroeven en een grote bak voor alle onderdelen van apparaten. ‘Uiteraard gaan de kinderen eerst aan de slag met allemaal apparaten die afgeschreven zijn. Voor de veiligheid heb ik de stekkers ervan af geknipt’, zegt Nicolette.

Stap 1

De groep gaat helemaal los. De kinderen schroeven de apparaten open en halen de onderdelen eruit. De losse onderdelen verzamelen ze in een grote bak. Er zijn een hoop oooh’s en aaah’s te horen en er ontstaat grote hilariteit als de kinderen ontdekken waarom de telefoon van de juf van groep 8 het niet meer doet: er zit een beest op de printplaat in de telefoon!

Stap 2

De leerlingen maken robots van blikken en de losse onderdelen uit de apparaten. Om alles aan elkaar vast te maken gebruiken ze een lijmpistool en tape. Er zijn ook kinderen die een robot op papier hebben gemaakt. (Zie foto)

Stap 3

Dit zal zijn robotbeesten maken die kunnen bewegen. Maar voorlopig zijn de kinderen nog niet klaar met stap 2!

Namens de BSO-kinderen van de Kinderkoepel uit Leeuwarden, Nicolette Visser